Banská Bystrica – piatok 17. máj
Milí občania a priatelia mesta Banská Bystrica,
v sobotu 25. mája nás čakajú eurovoľby 2019. V rámci volebnej kampane SaS chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá členských krajín Európskej únie.
Šéfkuchár Marcel Ihnačák predvedie svoje kuchárske umenie a v Banskej Bystrici uvarí národné jedlo Talianska – Risotto Milanese. Pripravili sme pre vás aj zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.
Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov. Rôzne zaujímavosti o sebe prezradí známy slovenský ekonóm Eugen Jurzyca, právnik a bojovník za spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Tvrdíme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. SaS ako jediná strana predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.
Tešíme sa na vás
.....Richard Sulík
Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS
Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Talianska
14:00 – 18:00 | Námestie SNP | Banská Bystrica
Slovák spovedá kandidátov – EuroShow s top 3 kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Divadlo Na Rázcestí | Skuteckého 14 | Banská Bystrica
25. mája volím 25
Národné jedlo Talianska – Risotto Milanese
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku a vo vlhkom talianskom podnebí sa rýchlo ujala. Spolu s kvalitou iných talianskych produktov začal okolitý svet milovať aj rizoto. Miláno si pod nadvládou Španielov obľúbilo bohaté chute, preto sa šafran, hríby a klobáska Ossobucco stali nevyhnutými ingredienciami Risotto Milanese.
ČO POTREBUJEME
2 stredné cibule | 5 strúčikov cesnaku | 250g ryže Arborio | 2 litre vývaru | 100g parmezánu | 1 citrón | olivový olej | pažítka | šafran | 200g čerstvých húb
AKO NA TO
Cibuľu a cesnak opražíme na oleji dozlatista, pridáme ryžu, šafran a postupne podlievame vývarom podľa potreby. Dve minúty pred dovarením vmiešame 50g parmezánu. Zafarbíme štipkou šafranu a varíme, až kým ryža nie je akurát. Dochutíme citrónovou šťavou a servírujeme posypané parmezánovými hoblinami a pažítkou nasekanou na drobno.
TIP Riša Sulíka
Dubáky alebo iné čerstvé jedlé huby nakrájajte na plátky, opražte na olivovom oleji a pridajte pred servírovaním na rizoto.
