Viete, ako Európska únia zabezpečuje bezpečnosť potravín?

Bezpečnosť potravín v EÚ - Miroslav Žiak

Najväčšia výhoda, ktorú nám Európska únia zabezpečuje, je voľný pohyb osôb, tovarov a služieb po celom jej území. Ešte pred pár desaťročiami pre našich rodičov nepredstaviteľné – vybehnúť na výlet najmä za západné hranice, je dnes pre nás úplnou samozrejmosťou. Rovnako dostupnosť rôznych potravinových špecialít (francúzsky camembert alebo taliansky parmazán), ktoré sú dnes úplne bežné na pultoch slovenských obchodov. Avšak prišiel aj negatívny trend, a to strata kvality na Slovensku predávaných potravín. Čo s tým ale má Európska únia?

Bezpečnosť potravín v EÚ

Bezpečnosť potravín Európska únia zabezpečuje nariadením EP a Rady (ES) 852 , 853 a 854 z roku 2004 o hygiene potravín. Čo je samozrejme správne, predsa mať jednotné legislatívne nastavenie v celom spoločenstve znie dobre. Problém pre potravinárov nastáva, keď si členský štát prijme aj svoju národnú legislatívu, ktorá je navyše k tej Európskej. Exemplárnym príkladom sme my, Slovensko. Štáty, ktoré s nami vstúpili do EÚ, prijali len európsku legislatívu a národnú zrušili, respektíve prispôsobili európskej. My sme si ju “pre istotu” sprísnili. Napríklad v reštauráciách je to vyhláška Ministerstva zdravotníctva 533/2007, ktorá pridáva povinnosti a požiadavky prevádzkovateľov reštaurácií na stav, keď je pre nich vhodnejšie variť rovno z polotovarov, ako kreatívne vymýšľať nové trendy v stravovaní.

Ďalším aspektom bezpečnosti potravín v Európskej únií je vysledovateľnosť potravín, ktorá všeobecne rieši nariadenie 178/2002. Špecifickým je však nariadenie Komisie (EÚ) č. 931/2011, ktoré upravuje požiadavky na vysledovateľnosť osobitne pre sektor potravín živočíšneho pôvodu. To znamená, že všetky produkty živočíšneho pôvodu musia spĺňať vysledovatelnosť z anglického slova from farm to fork (z farmy na vidličku). Zaznamenávajú sa krmivá zvierat, liečivá, ich zdravotný stav, ale aj dátum porážky, či dodržanie teplôt pri transporte.

Čo sa však deje v prípade odhalenia problému s potravinami?

Aj na to myslí Európska únia svojím RASFF – the Rapid Alert System for Food and Feed. Ide o systém rýchleho oznámenia akéhokoľvek problému zisteného kontrolami. Výstražné oznámenia sú posielané vtedy, keď sa objavia potraviny alebo krmivá predstavujúce riziko na trhu a keď je potrebný okamžitý zásah. Výstražné oznámenia sú spúšťané tým členským štátom, ktorý objaví problém a ktorý začne potrebné opatrenia, ako napríklad stiahnutie alebo odvolanie. Oznámenie sa usiluje poskytnúť všetkým členom systému informácie, aby mohli preveriť, či sa tento výrobok nachádza na ich trhu a aby mohli urobiť potrebné opatrenia.

Prednedávnom sme tu mali kauzu chorého poľského mäsa, ktorá otriasla Slovenskom. Jednoznačne zlyhali slovenské orgány, ktoré mali pri zistení urýchlene upozorniť RASFF a stiahnuť toto mäso z obehu. Taktiež pani ministerka mohla predbežným opatrením zastaviť dovoz takto nakazeného mäsa pre ohrozenie zdravia obyvateľov.

Podľa môjho názoru je európska legislatíva v oblasti bezpečnosti dostačujúca. Pre uľahčenie práce našich farmárov a potravinárov by som odporučil prijať len slovenskú.

Autor článku:
Miroslav Žiak – v eurovoľbách 25. mája 2019 kandiduje na 5. mieste.

Vizitka kandidáta

Kandidát na europoslanca Miroslav Žiak kandiduje v eurovoľbách 2019 na kandidátke SaS z piateho miesta. Zdravé potraviny sú jeho srdcovkou, ktorú vie prezentovať s nekonečnou energiou. Zdravý rozum pre to, čo jeme, do Európskeho parlamentu jednoducho patrí.

Viac o autorovi môžete nájsť tu:
Životopis >>   |   Facebook >>   |   Instagram >>   |   Website >>