Dolný Kubín – piatok 12. apríl
Milí občania a priatelia Dolného Kubína,
v sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát voľby do Európskeho parlamentu 2019. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.
Príďte ochutnať kuchárske umenie majstra Marcela Ihnačáka, ktorý v Dolnom Kubíne uvarí chutné národné jedlo Dánska – Frikadelky. Pripravili sme pre vás zoznam receptov národných jedál všetkých členských krajín Európskej únie.
Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov – známeho slovenského ekonóma Eugena Jurzycu, právnika a bojovníka za spravodlivosť Alojza Baránika a podpredsedníčku NR SR Luciu Ďuriš Nicholsonovú.
Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska. Nám v SaS záleží na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. SaS ako jediná strana predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.
Tešíme sa na vás
.....Richard Sulík
Voľby do Európskeho parlamentu 2019 - Volebná kampaň SaS
Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Dánska
14:00 – 18:00 | Pred OD Jednota, Radlinského 27 | Dolný Kubín
Nikita Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 |Mestské kultúrne stredisko | Námestie slobody 3 |Dolný Kubín
25. mája volím 25

Národné jedlo Dánska – Frikadeller – Frikadelky
4-6 porcií
Dajú sa pripraviť na veľa spôsobov, ale len jeden je originálny – najtajnejší recept Dánskeho kráľovstva, ktorý je podľa legendy bezpečne uložený spolu s korunovačnými klenotmi hlboko v podzemí zámku Rosenborg. Ručne ho napísala Frøken Jensens Kogebog v roku 1901.
Čo potrebujeme na Frikadelky
600g mletého bravčového mäsa | 300g hovädzieho mäsa | 1 veľká cibuľa | 1 vajíčko | za hrsť strúhanky | 1 dcl minerálky | soľ | čierne korenie | pažítka | 1 kg zemiakov | olivový olej | 100 g masla
Ako na to
Mäso zmiešame s cibuľou, vajíčkom, strúhankou, minerálkou, osolíme a okoreníme. Vytvarujeme malé sploštené fašírky o veľkosti stredného vajíčka. Pražíme na horúcom oleji z oboch strán do zlatohneda. Pred dokončením pridáme do panvice trochu hladkej múky, opražíme a podlejeme horúcou vodou alebo vývarom, frikadelky sa podlejú a ľahko sa odlepia z panvice. Očistené nakrájané zemiaky uvaríme vo vode, nakrájame na štvrťky, ochutíme a opražíme na olivovom oleji s maslom do zlatista. Pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou.
TIP majstra Ihnačáka
Počas tvarovania fašírok si oplachujte ruky studenou vodou, aby sa zmes nelepila.
