Senec – piatok 5. apríl
Milí občania a priatelia Senca,
V sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát eurovoľby 2019. V rámci našej predvolebnej kampane chceme ľuďom priblížiť EÚ a preto budeme variť národné jedlá členských štátov Európskej únie.
Pozývame vás na ochutnávku kuchárskeho umenia šéfkuchára Marcela Ihnačáka. Marcel Ihnačák uvarí v Senci jedinečné národné jedlo Maďarska – Csirkepaprikás – Kurací paprikáš. Pripravili sme pre vás aj zoznam receptov národných jedál všetkých členských štátov Európskej únie.
Stretnutie však nie je len o dobrem jedle, ale aj o zábave. Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov – významného slovenského ekonóma Eugena Jurzycu, právnika a bojovníka za spravodlivosť Alojza Baránika a podpredsedníčku NRSR Luciu Ďuriš Nicholsonovú. Ale hlavne sa dozviete, prečo v eurovoľbách 2019 voliť stranu Sloboda a Solidarita.
Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska. Strane Sloboda a Solidarita záleží na dobre fungujúcej EÚ a preto jasne pomenúvame, čo v nej nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ktorý je ale potrebný reformovať. Strana SaS, ako jediná predstavila súbor konkrétnych opatrení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.
Tešíme sa na vás
.....Richard Sulík
Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS
Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Maďarska
14:00 – 18:00 | Mierové námestie | Senec
Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do Európskeho parlamentu
19:00 – 21:00 | Reštaurácia Nostalgia | Lichnerova 28 | Senec
25. mája volím 25

Národné jedlo Maďarska – Csirkepaprikás – Kurací paprikáš (recept)
5 porcií
V 16. storočí začali papriku pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že ich pôda je na to vhodnejšia, preto si ju hneď privlastnili. Naučili sa ju sušiť a mlieť, a to už je len krôčik k paprikášu. Ten vynašli pastieri na juhu Maďarska, kde sú dve mestá s najlepšou paprikou na svete – Kalocsa a Szeged. Ako mäso používali sliepky s tvrdším mäsom, ktoré bolo treba dlho variť. O tom, či do paprikášu dávať aj paradajky, sa vedú aj dlhodobé rodinné spory.
Čo potrebujeme na varenie
1kg kuracích stehien preseknutých na menšie časti | 1 cibuľa | soľ | čierne korenie | 1 PL sladkej mletej papriky | vývar | 2 PL bravčovej masti | 2 PL hladkej múky | 250ml kyslej smotany Na halušky: 200g hladkej muky | 100g polohrubej múky | 2 vajíčka
Ako na to
Na masti rovnomerne opražíme mäso, osolíme a okoreníme. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a opekáme, kým nie je zlatohnedá. Prisypeme papriku, chvíľu opražíme, podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Na zvyšku bravčovej masti opražíme lyžicu múky do svetlohneda. Vychladnutú zápražku zamiešame do jedla a chvíľu povaríme. Maslové halušky: múku, vajíčka a vodu podľa potreby zmiešame do hustej hmoty, pretlačíme do vriacej vody cez haluškovač a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Precedené zmiešame s rozpusteným maslom.
TIP majstra Ihnačáka
Lyžicu smotany dajte na tanier až nakoniec a halušky posypte petržlenovou vňaťou. Biela, červená a zelená sú totiž farby maďarskej vlajky.
