Košice – pondelok 20. máj

Milí občania a priatelia mesta Košice,

v sobotu 25. mája nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá členských krajín Európskej únie.

Svoje kuchárske umenie predvedie šéfkuchár Marcel Ihnačák, ktorý v Košiciach uvarí národné jedlo Nemecka – Eintopf. Pripravili sme pre vás tiež zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov. Rôzne zaujímavosti o sebe prezradí známy slovenský ekonóm Eugen Jurzyca, právnik a bojovník za spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Sme presvedčení, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Sloboda a Solidarita ako jediná predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Voľby do europarlamentu 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Nemecka
14:00 – 18:00 | Hlavná ulica | Košice

Nikita Slovák spovedá kandidátov – EuroShow s top 3 kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Hotel TeleDom | Timonova 27 | Košice

25. mája volím 25

Národné jedlo Nemecka – Eintopf

4-6 porcií

Jedny z prvých eintopfov varili v Ríme pre gladiátorov. Aby ušetrili čas, nahádzali do hrnca všetko, čo práve mali a varili to v kotlíku nad ohňom pokojne aj celý deň. Pravdepodobne podľa tohto vzoru sa stravovali aj nemeckí vojaci v druhej svetovej vojne, a to hlavne preto, lebo trpeli nedostatkom mäsa. Traduje sa, že najlepší eitopf vedeli uvariť kuchári na nemeckých lodiach.

Čo potrebujeme

1 kg koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) | 4 zemiaky | 1 pór | 2 paradajky | 2 PL oleja | 200g údenej slaniny | soľ | čierne korenie | nové korenie | bobkový list | 150g hrášku | 4strúčiky cesnaku

Ako na to

Nakrájanú slaninu orestujeme v hrnci, pridáme nasekanú cibuľu, cesnak a restujeme do zlatista. Pridáme nakrájanú zeleninu, dochutíme koreninami0. Pridáme paradajky, premiešame a chvíľu povaríme, potom zalejeme horúcou vodou. Varíme cca 45 minút. V polovici času varenia pridáme očistené a nakrájané zemiaky. Hrášok pridáme až tesne pred dokončením

TIP majstra Ihnačáka

Eintopf je vlastne je to jedlo „čo dom dal“. Môžete ho totiž uvariť z čokoľvek podľa svojho výberu.

Košice - Voľby do europarlamentu 2019 | Eurokampaň SaS