Nitra – štvrtok 16. máj
Milí občania a priatelia mesta Nitra,
v sobotu 25. mája nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu 2019. V rámci volebnej kampane SaS chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.
Svoje kuchárske umenie predvedie majster Marcel Ihnačák, ktorý v Nitre uvarí národné jedlo Chorvátska – Čevapčiči s ajvarom. Taktiež sme pre vás pripravili zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.
Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na poslancov do Európskeho parlamentu. Na otázky odpovie známy slovenský ekonóm Eugen Jurzyca, právnik a bojovník za spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. SaS ako jediná strana predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.
Tešíme sa na vás
.....Richard Sulík
Voľby do europarlamentu 2019 - Volebná kampaň SaS
Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Chorvátska
14:00 – 18:00 | Štúrova ulica | Nitra
Nikita Slovák spovedá kandidátov – Euroshow s top 3 kandidátmi do Európskeho parlamentu
19:00 – 21:00 | The Corner Music Bar Na Rohu | Mostná 15 | Nitra
25. mája volím 25
Národné jedlo Chorvátska – Čevapčiči s ajvarom
4-6 porcií
Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Najznámejší je hajdučki ćevap, ktorý sa pripravoval nad otvoreným ohňom. Grilovanie má v bývalej Juhoslávii špeciálne postavenie a siaha až do roku 1860, kedy sa práve čevapčiči začalo šíriť do okolitých krajín z Veľkého trhu v Belehrade.
Čo potrebujeme
500g mletého mäsa | 4 strúčiky cesnaku | 1 cibuľa | soľ | 2 papriky | 2 paradajky | 1 baklažán | olej | 1 lyžička hnedého cukru | 1 feferónka | korenie | 2 PL vínneho octu
Ako na to
Mäso zmiešame s nasekaným cesnakom a cibuľou, ochutíme soľou a korením a poriadne premiešame. Mäsovú zmes tvaruje do malých šúľkov a opekáme na oleji zo všetkých strán dochrumkava. Servírujeme s ajvarom: Upečieme papriku, baklažán a rajčiny v rúre, stiahneme z nich šupku, vyberieme semienka a spolu vymixujeme. Pridáme olej, soľ, cukor, feferónku, korenie a opäť rozmixujte. Dochutíme octom.
TIP majstra Ihnačáka
Horúcu zeleninu dajte na chvíľu do igelitového vrecka. Šupka sa bude dávať dole oveľa ľahšie.
