Nové Zámky – utorok 7. máj

Milí občania a priatelia mesta Nové Zámky,

v sobotu 25. mája nás čakajú eurovoľby 2019. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.

Svoje kuchárske umenie predvedie majster Marcel Ihnačák, ktorý v Nových Zámkoch uvarí národné jedlo Litvy – Šaltibarščiai. Pripravili sme pre vás tiež zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov. Do horúceho kresla sa posadí známy slovenský ekonóm Eugen Jurzyca, právnik a bojovník za spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Strana Sloboda a Solidarita ako jediná predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Litvy
14:00 – 18:00 | Hlavné námestie | Nové Zámky

Nikita Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s TOP 3 kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Cisársko-kráľovská jazdiareň | Kasárenská 5367 | Nové Zámky

25. mája volím 25

Národné jedlo Litvy – Šaltibarščiai

6 porcií

Napriek tomu, že litvanská kuchyňa je veľmi bohatá a rozmanitá, obyvatelia Litvy majú veľmi nízky index obezity. Najstarší recept na túto cviklovú polievku sa datuje v 19tom storočí, ale sú známe príbehy o hosťoch Litvanského vojvodstva, ktorých pohostili miskou studenej polievky.

Čo potrebujeme

500g zemiakov | 300g uvarenej cvikly | 1 liter kefíru | viazanička zelenej | cibuľky | petržlenová vňať | kôpor | 3 uhorky | 6 vajec | soľ

Ako na to

Zemiaky uvaríme v šupke a prekrojíme na 4 časti. Uhorky nakrájame nadrobno. Vo veľkej miske zmiešame kefír s nastrúhanou cviklou a pridáme vňať, cibuľku a kôpor nasekané nadrobno. Primiešame zemiaky a uhorky a necháme vychladnúť v chladničke. Podávame s vareným vajíčkom.

TIP majstra Ihnačáka

Cviklu uvarte v osolenej vode s bylinkami a olúpte, ešte kým je teplá, ide to jednoduchšie.

Nové Zámky - Eurokampaň SaS | Eurovoľby 2019