Piešťany – štvrtok 9. máj

Milí občania a priatelia mesta Piešťany,

v sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát do Európskeho parlamentu. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá členských krajín Európskej únie.

Svoje kuchárske umenie predstaví šéfkuchár Marcel Ihnačák, ktorý v Piešťanoch uvarí národné jedlo Fínska – Hernekeitto. Rovnako sme pre vás pripravili zoznam receptov národných jedál všetkých členských krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov. Na otázky budú odpovedať známy slovenský ekonóm Eugen Jurzyca, právnik a bojovník za spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Tvrdíme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Strana SaS ako jediná predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík


Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Fínska
14:00 – 18:00 | Pešia zóna | Piešťany

Nikita Slovák spovedá kandidátov – EuroShow s top 3 kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Malá scéna | Alexandra Dubčeka 27 | Piešťany

25. mája volím 25

Národné jedlo Fínska – Hernekeitto – Hrachová polievka

Táto polievka sa môže jesť iba vo štvrtok, aby kresťania lepšie zniesli piatkový pôst. Švédsky premiér Per Albin Hansson (1885– 1946) bol jedným z prvých, kto organizoval spoločné večere s priateľmi, na ktorých sa podávalo len hernekkeitto. Dnes ju každý štvrtok jedia aj vojaci švédskych ozbrojených síl, v školských jedálňach či reštauráciách.

Čo potrebujeme

2,5 litra vývaru | 500g suchého hrachu | 500g údeného mäsa alebo kolena | 2 cibule | 2 mrkvy | 4 bobkové listy | soľ | čierne korenie | majoránka | 1 šľahačka | 2 PL horčice | olej

Ako na to

V hrnci rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu a mrkvu. Restujeme do zlatohneda, potom pridáme scedený hrach namočený cez noc a premiešame. Zalejeme vývarom. Pridáme mäso a varíme 2 až 3 hodiny, až kým hrach a mäso nezmäknú. Mäso vyberieme, pokrájame na menšie kúsky a vrátime do hrnca. Dochutíme a okoreníme a nakoniec primiešame smotanu, majoránku a horčicu.

TIP majstra Ihnačáka

Ak používate sušenú majoránku, rozmrvte ju v dlaniach na ešte menšie kúsky. Bude ešte voňavejšia.

Piešťany - Eurokampaň SaS | Eurovoľby 2019