Poprad – piatok 3. máj

Milí občania a priatelia Popradu,

v sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát do europarlamentu. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.

Príďte ochutnať kuchárske umenie šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorý v Poprade uvarí národné jedlo Poľska – Žurek. Pripravili sme pre vás aj zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude populárny slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov – známeho slovenského ekonóma Eugena Jurzycu, právnika a bojovníka za spravodlivosť Alojza Baránika a podpredsedníčku NRSR Luciu Ďuriš Nicholsonovú.

Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Strana SaS ako jediná pripravila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Voľby do Európskeho parlamentu 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Poľska
14:00 – 18:00 | Námestie sv. Egídia | Poprad

Nikita Slovák spovedá kandidátov – Euroshow s top kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Hotel Poprad | Partizánska 17 | Poprad

25. mája volím 25

Národné jedlo Poľska – Žurek

6 porcií

Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne sa jedáva na Veľkú noc, ale Poliaci ju majú tak radi, že ju jedia počas celého roka, najmä po prehýrenej noci. Na rozdiel od všetkých európskych polievok jej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. V Poľsku dostanete takýto zákvas v ktorýchkoľvek potravinách, u nás si ho musíte vyrobiť. Nie je to ťažké, ale vyžaduje si to niekoľkodňové plánovanie.

Čo potrebujeme

100 g ražnej múky | 350ml prevarenej vody | 0,5kg očistenej a nakrájanej koreňovej zeleniny | vývar | 0,5kg zemiakov | 3 strúčiky cesnaku | soľ | čierne korenie | nové korenie | majoránka | biele (poľské) klobásky | 3 natvrdo uvarené vajcia

Čo potrebujeme

Múku zmiešame s vodou a necháme aspoň 1deň odstáť. Tak nám vznikne kvas. V hrnci na zohriatom oleji opražíme zeleninu a cesnak. Ochutíme ,okoreníme a chvíľu podusíme. Zalejeme vývarom, po 20 minútach pridáme nakrájané zemiaky a kvas. Na miernom ohni za občasného premiešania varíme, kým zemiaky nezmäknú. Na záver dochutíme a posypeme majoránkov. Polievku podávame s uvareným vajíčkom a opečenou klobáskou.

TIP majstra Ihnačáka

Do polievky môžeme pridať čerstvé huby a na záver zjemniť šľahačkou.

Poprad - Eurokampaň SaS | Voľby do Európskeho parlamentu 2019