Považská Bystrica – utorok 16. apríl

Milí občania a priatelia Považskej Bystrice,

v sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát voľby do europarlamentu 2019. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá členských krajín Európskej únie.

Príďte ochutnať kuchárske umenie známeho šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorý v Považskej Bystrici uvarí národné jedlo Českej republiky – Kulajdu. Pripravili sme pre vás tiež zoznam receptov národných jedál všetkých štátov Európskej únie.

Vo večerných hodinách známy slovenský režisér Nikita Slovák vyspovedá našich troch top kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu – známeho slovenského ekonóma Eugena Jurzycu, právnika a bojovníka za spravodlivosť Alojza Baránika a podpredsedníčku NR SR Luciu Ďuriš Nicholsonovú.

Členstvo v Európkej únii je kľúčovým záujmom Slovenska. V strane Sloboda a Solidarita nám záleží na dobre fungujúcej Európskej únii, a preto jasne pomenúvame, čo v EÚ nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. SaS ako jediná strana predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Českej republiky
14:00 – 18:00 | Pred Kinom MIER | Centrum 21/16 | Považská Bystrica

Nikita Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do Európskeho parlamentu
19:00 – 21:00 | Hotel študent | Slov. partizánov 51 | Považská Bystrica

25. mája volím 25


Národné jedlo Česka – Kulajda – Zapražená polievka

4-6 porcií

O tom, ako vznikol jej názov, sa vedú rôzne dohady. Najznámejšia hovorí o skomolení mena kuchárky Adelajdy Kuhovej, ktorá žila okolo roku 1805 a podľa šumavského zvyku sa jej meno vyslovovalo „po nemecky“ Kuh Adelajda.

Čo potrebujeme na Kulajdu

400g zemiakov | 1 kyslá smotana | za hrsť sušených húb | 3 bobkové listy | nové korenie | 2 PL octu | 1 lyžička rasce | soľ | 4 vajíčka | 2 PL hladkej múky | 2 PL masla | čerstvý kôpor

Ako na to

Nakrájané zemiaky dáme variť vo vode spolu s koreninami, po 10 minútach pridáme huby. Po ďalších 10 minútach zahustíme múkou opečenou na masle, dochutíme soľou a octom a na strednom ohni dovaríme. Pred koncom varenia pridáme smotanu. Servírujeme s uvareným vajíčkom a nasekaným kôprom.

TIP majstra Ihnačáka

Použite prepeličie vajíčko, vyzerá oveľa elegantnejšie.

Považská Bystrica a Eurokampaň SaS - Voľby do europarlamentu 2019