Ružomberok – streda 17. apríl

Milí občania a priatelia Ružomberka,

V sobotu 25. mája nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu 2019. V rámci eurokampane strany SaS chceme ľuďom priblížiť EÚ a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.

Príďte ochutnať kuchárske umenie šéfkuchára Marcela Ihnačák. Marcel Ihnačák spolu s poslancom Európskeho parlamentu Richardom Sulíkom uvaria v Ružomberku národné jedlo Írska – Irish Stew. Pripravili sme pre vás aj zoznam receptov národných jedál krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách slovenský režisér Nikita Slovák vyspovedá vo svojej EuroShow našich TOP 3 kanditátov na europoslancov, ktorými sú - líder kandidátky strany SaS Eugen Jurzyca, tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka parlamentu NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Okrem zaujímavostí zo života našich kandidátov na poslancov do europarlamentu sa tiež dozviete, prečo je vo voľbách do Európskeho parlamentu 2019 strana Sloboda a Solidarita tá správna voľba alebo čo chcú liberáli v Európskom parlamente presadzovať.

Členstvo v EÚ je kľúčovým záujmom Slovenska. Preto strane SaS záleží na fungujúcej Európskej únii a preto jasne pomenúvame, čo v EÚ nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ktorý je ale potrebný reformovať. Sloboda a Solidarita, ako jediná politická strana na Slovensku predstavila súbor opatrení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

 

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Eurokampaň SaS 2019

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Írska
14:00 – 18:00 | križovatka Podhora – Mostová, Pred Hotelom KULTÚRA | Ružomberok

Nikita Slovák spovedá kandidátov – EuroShow s top kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Kino Kultúra | Antona Bernoláka 1 | Ružomberok

25. mája volím 25

Národné jedlo Írska – Irish stew – Írske dusené mäso

4-6 porcií

V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali sa základom írskej kuchyne. Zvyk dusiť jedlo na pomalom ohni sa traduje ešte z čias Rímskeho impéria, z ktorého sa zachovala najstaršia kuchárska kniha na svete. Irish stew sa vtedy najčastejšie pripravovalo z jahňaciny.

Čo potrebujeme na Írske dusené mäso

500g hovädzie zadné | 4 zemiaky | 1 veľká cibuľa | 2 mrkvy | 1 najemno nakrájaný pór | vývar | štvrť hlávky kapusty | olivový olej | soľ | čierne korenie

Ako na to

Nakrájanú cibuľu a mrkvu opražíme v hrnci na rozohriatom oleji, pridáme mäso nakrájané na kocky. Ochutíme soľou a korením, pridáme rozmarín a restujeme ďalej. Podlejeme horúcim vývarom a pomaly varíme 45 minút. Potom pridáme nakrájané zemiaky, kapustu a časť póru. Podľa potreby pridávame vývar tak, aby bolo všetko zaliate. Varíme domäkka a pred podávaním posypeme zvyškom póru.

TIP majstra Ihnačáka

Na začiatku dusenia mäso odlejte tmavým pivom. Bude mať lepšiu farbu aj chuť.

Ružomberok Voľby do Európskeho parlamentu - Eurokampaň SaS 2019