Spišská Nová Ves – štvrtok 18. apríl
Milí občania a priatelia Spišskej Novej Vsi,
v sobotu 25. mája nás čakajú eurovoľby 2019. V rámci našej eurovolebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá členských krajín EÚ.
Príďte ochutnať kuchárske umenie majstra šéfkuchára Marcela Ihnačáka. Marcel Ihnačák spolu s poslancom europarlamentu Richardom Sulíkom uvaria v Spišskej Novej Vsi národné jedlo Grécka – Fasolata. Máme tiež pre vás pripravený zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.
Vo večerných hodinách známy slovenský režisér Nikita Slovák vyspovedá našich troch top kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, ktorými sú - líder kandidátky strany SaS Eugen Jurzyca, tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka parlamentu NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Okrem zaujímavostí zo života našich kandidátov sa dozviete, prečo je v eurovoľbách 2019 Sloboda a Solidarita správna voľba alebo čo chcú liberáli v europarlamente presadzovať.
Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Tvrdíme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Strana SaS ako jediná predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.
Tešíme sa na vás
.....Richard Sulík
Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS
Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Grécka - Fasolata
14:00 – 18:00 | Letná 50 (pri Levočskej bráne) | Spišská Nová Ves
Nikita Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do Európskeho parlamentu
19:00 – 21:00 | Piváreň Buchvaldus | Letná 60 | Spišská Nová Ves
25. mája volím 25

Národné jedlo Grécka – Fasolata – Fazuľový prívarok
6-8 porcií
Fasolata sa stala gréckym národným jedlom až v 20. storočí, ale recept sa traduje už z antických čias. Varila sa vždy počas sviatku „Pianopsia“, ktorým sa oslavoval boh Apolón. Legenda hovorí, že poloboh Theseus bol cestou z Kréty, kde víťazne porazil Minotaura, úplne vyhladovaný. Plavil sa totiž takmer týždeň na lodi. Námorníci mu preto pripravili jedlo zo všetkého, čo na lodi našli. A vznikla fosolata.
Čo potrebujeme na fazuľový prívarok
3 PL olivového oleja | 3 zelerové stonky | 1 cibuľa | 1 mrkva | 4 strúčiky cesnaku | 3 PL paradajkovej pasty | 1 lyžičku papriky | štipka chilli | 2 litre kuracieho vývaru | 2 bobkové listy | 300g sušenej cannellini fazule (namočenej cez noc vo vode) | petržlenovú vňať | domáci chlieb
Ako na to
V hrnci rozohrejeme olej, na ňom opražíme nakrájané zelerové stonky, nadrobno nakrájanú cibuľu a aj na kúsky nakrájanú mrkvu. Po 8 minútach pridáme cesnak, paradajkovú pastu, chilli, papriku a zalejeme vývarom. Po zovretí pridáme bobkový list, fazuľu a varíme asi hodinu a pol, kým fazuľa nezmäkne. Osolíme, okoreníme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
TIP majstra Ihnačáka
Polievku podávajte s opečeným chlebom potretým cesnakom.
