Trenčín – streda 15. máj

Milí občania a priatelia mesta Trenčín,

v sobotu 25. mája nás čakajú voľby do europarlamentu 2019 9. V rámci Eurokampane SaS chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.

Svoje kuchárske umenie predvedie šéfkuchár Marcel Ihnačák, ktorý v Trenčíne uvarí národné jedlo Holandska – Stamppot. Pripravili sme pre vás tiež zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov. Rôzne zaujímavosti o sebe prezradí známy slovenský ekonóm Eugen Jurzyca, právnik a bojovník za spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Strana SaS ako jediná predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Voľby do europarlamentu 2019 - Eurokampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Holandska
14:00 – 18:00 | Mierové námestie 1 | Trenčín

Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top 3 kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Artkino Metro | Mierové námestie 4 | Trenčín

25. mája volím 25

Národné jedlo Holandska – Stamppot - Kelový prívarok so slaninou

6-8 porcií

V preklade „zimné jedlo“ - ideálne na studené večery. Prvá zmienka pochádza z roku 1600, keď sa ním farmári vedeli zasýtiť rýchlo a lacno. Existuje mnoho verzií, najznámejší je však kelový. Takýto stamppot má dokonca svoj sviatok, 3. októbra, na výročie oslobodenia Holandska. Vedeli ste, že kel je potravinou roka 2019?

Čo potrebujeme

1kg zemiakov | 4 bobkové listy | 500g kelových listov | 2 šalotky | 2 šálky mlieka | 2 PL masla | muškátový oriešok | soľ | korenie | 200g údenej klobásky | horčica

Ako na to

Kelové listy umyte, sparte v horúcej vode a nakrájajte na tenké pásiky. Ošúpte a nakrájajte šalotku, ktorú opražte na panvici na masle. Pridajte kel, osoľte a okoreňte. Podlejte trochou vody a varte cca 10 minút, kým kel nezmäkne. Umyte a nakrájajte zemiaky na kúsky a uvarte ich s bobkovým listom v osolenej vode do mäkka. Bobkový list vyberte, do zemiakov pridajte teplé mlieko aj maslo a mierne rozpučte. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou, korením. Potom pridajte uvarený kel a premiešajte. Servírujte posypané s údeninou a horčicou.

TIP majstra Ihnačáka

Použite kvalitnú domácu klobásu, tá chuť prívarku zaručene obohatí.

Trenčín - Voľby do europarlamentu 2019 | Eurokampaň SaS