Malacky – utorok 2. apríl
Milí občania a priatelia Malaciek,
V sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát eurovoľby 2019. V rámci našej eurovolebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu a preto budeme variť národné jedlá krajín EÚ.
Príďte ochutnať kuchárske umenie šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorý v Malackách uvarí národné jedlo Estónska – Mulgipuder. Pripravili sme pre vás zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.
Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov – známeho slovenského ekonóma Eugena Jurzycu, právnika a bojovníka za spravodlivosť Alojza Baránika a podpredsedníčku NRSR Luciu Ďuriš Nicholsonovú.
Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Ako jediná strana predstavila SaS súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.
Tešíme sa na vás
.....Richard Sulík
Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS
Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Estónska
14:00 – 18:00 | Kláštorné námestie | Malacky
Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Veľká zasadačka mestského úradu (bývalá budova MSÚ) | Radlinského 1 | Malacky
25. mája volím 25
Recept národného jedla Estónska - Mulgipuder – Krúpy so zemiakmi
6-8 porcií
Tradičná estónska kuchyňa sa ľahko pripravuje a nie je to žiadna zábava - len všetko hodíte do hrnca. Estónci nemajú čas na babranie sa s jedlom – musia podojiť mlieko a nakŕmiť prasiatka, atď. Prázdny žalúdok je vtedy najlepší kuchár. Rodiny sa rýchlo najedia, nič neriešia a ponáhľajú sa späť do roboty. V nedeľu ho len pridajú k rezňu a je vybavené.
Čo potrebujeme
250g jačmenných krúp (namočené 2 hodiny vopred) | 1kg ošúpaných a nakrájaných zemiakov | 3 bobkové listy | 2 dcl mlieka | 2 veľké cibule | 250g údenej šunky na kocky
Ako na to
Namočené krúpy zlejeme, zalejeme čistou vodou s bobkovým listom a soľou a uvaríme. V druhom hrnci uvaríme domäkka zemiaky. Krúpy a zemiaky zmiešame a zemiaky popučíme. Dochutíme soľou a korením. Zvlášť na panvici pekne doružova upražíme na oleji šunku a 2 veľké cibule. Niektorí Estónci zväčša túto zmes primiešajú do kaše, niektorí ju dajú len na vrch kaše.
TIP majstra Ihnačáka
Hneď po dokončení kašu zjemnite maslom a servírujte posypanú petržlenovou vňaťou.
