Šaľa – streda 3. apríl

Milí občania a priatelia Šale,

V sobotu 25. mája nás čakajú ďalšie voľby, tentokrát eurovoľby 2019. V rámci našej eurovolebnej kampane chceme ľuďom priblížiť EÚ a preto budeme variť národné jedlá krajín Európskej únie.

Príďte ochutnať kuchárske umenie šéfkuchára Marcela Ihnačáka. Marcel Ihnačák uvarí v Šali vynikajúce národné jedlo Malty - Soppa tal-Armla – Polievka vdov. Pripravili sme pre vás aj zoznam receptov národných jedál všetkých krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na europoslancov – známeho slovenského ekonóma Eugena Jurzycu, právnika a bojovníka za spravodlivosť Alojza Baránika a podpredsedníčku NRSR Luciu Ďuriš Nicholsonovú.

Členstvo Slovenska v Európskej únii je naším kľúčovým záujmom. Záleží nám na dobre fungujúcej EÚ a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. Sloboda a Solidarita ako jediná politická strana predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

 

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Eurovoľby 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Malty
14:00 – 18:00 | Na pešej zóne | Šaľa

Nikita Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do europarlamentu
19:00 – 21:00 | Dom kultúry Šaľa, Malá bábková sála, | Ulica SNP 7 | Šaľa

25. mája volím 25

Recept národného jedla Malty - Soppa tal-Armla – Polievka vdov

6-8 porcií

Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov teda nie je dôsledkom, ale príčinou. Varí sa od nepamäti podľa tradovaných rodinných receptov, zvyčajne pred domom na sporáku, odkiaľ rozváňa do širokého okolia.

Čo potrebujeme

4 strúčiky cesnaku | 1 veľká cibuľa | 2 veľké mrkvy | 1 kaleráb | 1 šálka veľkej fazule (namočiť cez noc) | 2 zelerové stonky | nakrájané na kúsky | pol hlavičky karfiolu rozobratého na ružičky | 2 litre zeleninového vývaru | 2 zemiaky | 2 PL paradajkového | pretlaku | 6 ks maltského syra gbejniet (nahradíme 1 ricottou)

Ako na to

Cesnak a cibuľu opražíme na masle a oleji, pridáme mrkvu a pretlak. Zalejeme vývarom a pridáme fazuľu. Spolu varíme polhodinku, pridáme zemiaky a varíme ďalších 45 minút. Osolíme, okoreníme. Premiešame, necháme zovrieť a bublať 15-20 minút, kým bude zelenina mäkká. Hrášok a karfiol pridáme ako posledný, aby sa nerozvarili. Ricottu dáme piecť do vyhriatej rúry na asi 15 minút. Použijeme papier na pečenie, aby sa neprilepila. Hotovú polievku potom posypeme rozmrvenou upečenou ricottou.

TIP majstra Ihnačáka

Ak chcete vybrať ricottu z vaničky nepoškodenú, otočte ju hore dnom a nožom dno prepichnite tak, aby sa dovnútra dostal vzduch. Syr vypadne sám a celý. Ricottu pred pečením ochuťte a posypte čerstvým tymianom.

Šaľa - Volebná kampaň SaS pre eurovoľby 2019