Zvolen – utorok 23. apríl

Milí občania a priatelia Zvolena,

v sobotu 25. mája nás čakajú voľby do europarlamentu 2019. V rámci našej volebnej kampane chceme ľuďom priblížiť Európsku úniu, a preto budeme variť národné jedlá krajín EÚ.

Príďte ochutnať kuchárske umenie šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorý vo Zvolene uvarí národné jedlo Švédska – Kӧttbullar. Pripravili sme pre vás tiež zoznam receptov národných jedál všetkých členských krajín Európskej únie.

Vo večerných hodinách bude známy slovenský režisér Nikita Slovák spovedať našich troch top kandidátov na poslancov europarlamentu, ktorými sú - líder kandidátky Eugen Jurzyca, tímlíder pre spravodlivosť Alojz Baránik a podpredsedníčka parlamentu NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Členstvo v Európskej únii je kľúčovým záujmom Slovenska, záleží nám na dobre fungujúcej EÚ, a preto jasne pomenúvame, čo v Európskej únii nefunguje. Hovoríme, že Európska únia je skvelý projekt, ale potrebuje reformovať. SaS ako jediná strana predstavila súbor konkrétnych riešení s názvom Manifest slovenského eurorealizmu. Lebo zdravý rozum je najlepší recept.

Tešíme sa na vás

Europoslanec Richard Sulík - Eurovoľby 2019
.....Richard Sulík

Voľby do europarlamentu 2019 - Volebná kampaň SaS

Ako chutí EÚ – varenie a ochutnávka národného jedla Švédska
14:00 – 18:00 | Námestie SNP | Zvolen

Nikita Slovák spovedá kandidátov – Talkshow s top kandidátmi do Európskeho parlamentu
19:00 – 21:00 | Hotel Poľana | Námestie SNP 2 | Zvolen

25. mája volím 25

Národné jedlo Švédska – Köttbullar – Mäsové guličky

Mäsové guličky priniesol do Švédska kráľ Karol XII. V roku 1713 z exilu v Istanbule. Recept sa prvýkrát objavil v roku 1754 v kuchárskej knihe od Cajsy Warg, najznámejšie kuchárky v histórii Švédska. Celosvetovo slávnymi sa však stali až vo chvíli, ako ho do svojho stáleho menu zaradila IKEA, rovnako ako vo chvíli, keď sa na twittrovom účte Švédska ofi ciálne prevalilo, že kottbullar je vlastne turecký.

Čo potrebujeme na mäsové guličky

4 PL strúhanky | 4 PL mlieka | 400g mleté bravčového/ hovädzieho mäsa | 1 cibuľa | 1 vajíčko | soľ | čierne a biele korenie | trochu masla | vývar | 3 PL kukuričného škrobu | 1 PL sójovej omáčky | 1 dcl šľahačky

Ako na to

Strúhanku a mlieko zmiešame v miske a necháme odležať. Pridáme mäso, cibuľu, vajíčko a korenie a zmiešame. Mokrými rukami tvarujeme malé guličky - malo by vyjsť 25-30ks. Guličky opečieme na masle na panvici zo všetkých strán. Keď zhnednú, necháme ich na panvici zohrievať na nižšej teplote a potom ich vyberieme. Do panvice dáme vývar a kukuričný škrob, zmiešame a necháme variť 5 minút. Pridáme sójovku, korenie a smotanu, zohrejeme. Guličky servírujeme s brusnicami a zemiakovým pyré.

TIP majstra Ihnačáka

Guličky nemusíte na panvici prácne obracať po jednej. Stačí, ak budete panvicou často triasť, aby sa otáčali samé.

Zvolen - Eurokampaň SaS | Voľby do europarlamentu 2019